Fundacja Instytut Rozwoju Artystycznego serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty artystyczne "Obudź w sobie artystę". Warsztaty skierowane są do mieszkańców Bemowa i w pełni finansowane przez Urząd Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy
zapraszamy do kontaktu: warsztaty@fundacja-ira.pl

Magia szydełka

Szydełko - narzędzie uniwersalne? Zdecydowanie TAK. Za pomocą szydełka można zrobić praktycznie wszystko. Od znanych nam z babcinych stołów serwetek, przez swetry i kapcie, po biżuterię, torebki, plecaki a nawet dziecięce nosidełka. Praca z szydełkiem pozwala wykorzystać też przeróżne materiały, z których stworzymy nasze projekty. Standardowe to oczywiście włóczki i muliny czy obecne na rynku od jakiegoś czasu bawełniane sznurki i dzianinowe „spaghetti”. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by użyć jutowego czy sizalowego sznurka, rafię, czy jakikolwiek inny materiał na tyle miękki by dał się swobodnie przeplatać. Świetnie nadają się również materiały z odzysku (stare t-shirt’y, prześcieradła, itp.)

Haft koralikowy i biżuteria hand made

W trakcie 12 spotkań nauczymy się pracować drobnymi koralikami Toho na kształtach okrągłych, kwadratowych i łezkach . Poznamy podstawowe ściegi koralikowe, sposoby na ozdobne wykańczanie boków i usztwniania pracy . Nauczymy się tworzyć kształty płaskie jedno i dwu-stronne oraz kształty trójwymiarowe

Mandale

Mandala to rysunek na planie koła, wywodzi się z tradycji hinduskiej, a jej nazwa oznacza “koło życia, cały świat, święty krąg”. Tworzenie mandali rozwija wyobraźnię,  rozwija koordynację wzrokowo-ruchową, pomaga w skupieniu uwagi i koncentracji,  pomaga się wyciszyć i zrelaksować.
(c)2019, All Rights Reserved
Liczba odwiedzin: 57950